Plaatselijk afvallen
Op een verantwoorde wijze afvallen

Plaatselijk vet

Je hoort dagelijks dingen over vet, maar wat is het nou eigenlijk? De eerste denkfout die veel gemaakt wordt is het denken dat vet ongezond is, terwijl het menselijk lichaam dit nodig heeft om te kunnen functioneren. Ongeveer 20 tot 40 procent van de calorieën die je dagelijks tot je neemt moeten uit vet bestaan, je lichaam haalt hier vitamine A, D en E en de essentiële vetzuren uit.
 

Soorten vetten

 
Simpel gezegd heb je “slecht en goed” vet, oftewel verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn de slechte vetten, zijn meestal bij kamer temperatuur hard en vind je voornamelijk in dierlijke producten. Enkele voorbeelden van verzadigde vetten zijn: vet rundvlees, melkproducten, kaas, roomboter, maar ook bijvoorbeeld chocolade. Onverzadigde vetten zijn de goede vetten, vaak bij kamer temperatuur vloeibaar en zitten onder andere in vis, noten en olie.
 

Lichaamsvet

 
In principe is lichaamsvet overtollige energie die door het lichaam opgeslagen wordt als reserve, echter kan het ontstaan van lichaamsvet verschillende redenen hebben.

Er zijn een aantal manieren om de hoeveelheid lichaamsvet te meten, ook wel vetpercentage genoemd. De meest gebruikte methode is een huidplooi meting, ook zijn er speciale weegschalen welke een elektrisch signaal door het lichaam sturen en daarmee het vetpercentage bepalen. Om een globale indicatie te krijgen van jouw lichaamsvet en gezondheid van gewicht kun je je BMI (Body Mass Index) berekenen. Klik hier voor meer informatie over BMI en om deze te berekenen.
 

Plaatselijk vet

 
Plaatselijk vet onstaat vrijwel altijd onder invloed van hormonen, de meest voorkomende plaatsen zijn:

  • Taille en schouderbladen
  • Buik en bovenarmen
  • Kuiten, bovenbenen, billen en borsten
  • Middel

 

Geef een reactie

Wat is overgewicht?

BMI berekenen

 

Kalender

november 2023
M D W D V Z Z
« mei    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930