Plaatselijk afvallen
Op een verantwoorde wijze afvallen

Hormonen

Hormonen zijn stoffen die vaak een specifieke functie hebben in het lichaam, ze kunnen zowel dingen stimuleren als tegenhouden. Welke hormonen hebben invloed op het lichaam, wat doen ze precies en hoe kunnen ze beïnvloed worden?
 

Insuline

 
Insuline is een hormoon dat zuiker omzet in energie in ons lichaam. Insuline wordt geproduceerd in de pancreas (alvleesklier) en de productie ervan wordt verhoogd door koolhydraat inname. Insuline zorgt voor vetopslag in taille en schouderbladen. Het kan verlaagd worden door minder koolhydraten en suikers te eten.
 

Cortisol

 
Een andere naam voor cortisol is stresshormoon en wordt dan ook verhoogd door stress. Het wordt geproduceerd in de bijnieren en controleert de proteïne/koolhydraat stofwisseling. Zorgt voor plaatselijk vet in de buik en bovenarmen. Minder stress of het minder innemen van stress verhogende producten zoals koffie of energydrinks kan dit verlagen.
 

Oestrogeen

 
Oestrogenen zijn vrouwelijke hormonen die uit de eierstokken komen en zorgen voor een stimulatie van de vrouwelijke geslachtsorganen en menstruatiecyclus. De pil bevat veel oestrogenen, maar bier bijvoorbeeld ook. Bij vrouwen verhoogd oestrogeen de vetopslag in de buiken, bovenbenen en billen. Bij mannen is het voornamelijk terug te zien in de borsten.
 

Thyroidhormoon

 
Geproduceerd in de schildklier, beïnvloedbaar door stress, milieuverontreiniging, ziektes en voedseltekorten. Verhoogt het metabolisme (stofwisseling) en zorgt voor vetopslag rondom de middel.
 

Testosteron

 
Ook wel bekend als het mannen hormoon, stimuleert mannelijke karakteristieken zoals een zwaardere stem, baardgroei en spieren, en wordt dan ook geproduceerd in de testikels. Wordt verhoogd door spiergroei, dit is dan ook de reden dat vrouwelijke body builders er vaak wat mannelijk uit zien.

Geef een reactie

Wat is overgewicht?

BMI berekenen

 

Kalender

mei 2022
M D W D V Z Z
« mei    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031